Ruokaohjeita ja vinkkejä
Aineet:
1 kg naudan jauhelihaa 10%
1 kg naudan jauhelihaa 17%
Mausteet:
Pippusekoitus rouhe n. 1 rkl
Paprikajauhetta n. 1 rkl
Valkosipulijauhetta tai -rouhetta 1rkl
Oregano 1 rkl
Tacomaustetta 1 rkl
Chilijauhetta 1 rkl
Perunajauhoa 3 rkl
Chilikastiketta tai muuta maustekastiketta 1-2 rkl
Jos haluat maisteisempaa, lisää chilimausteen ja tacomausteen määrää.
Jaa jauhelihat kahteen osaan ja laita yleiskoneeseen vaivantumaan noin 5-8 minuutin ajaksi/osa. Jos et omista yleiskoneetta, on silloin käsin vaivattava voimakkaasti taikinaaa aivan vähintään puolen tunnin ajan. Tarkoitus on saada lihan rakeisuus pois ja lopputulokseksi liha, jossa koostumus on "sitko". Käsittele molemmat osat erikseen ja yhdistä ne kulhoon, johon lisäät mausteet ja perunajauho. Sekoita vatkaimella sekaisin kunnolla koko taikaina.
Muotoile koko taikina käsin komeaksi tiukaksi pötköksi. Ota kunnon pala leivinpaperia ja käytä sitä muotoilussa. Yritä saada aikaiseksi kunnon lihapötkö, joka on tiukka. Leivinpaperiin kääritty pötkö kääritään vielä folioon, johon painetaan veitsellä muutama kunnon reikä pohjaosaan. Aseta se uuniin ritillälle. Alaosaan aseta uunipelti, johon pötköstä valuu rasvat. Paista 100 asteessa noin 8-9 tuntia. Valmis pötkö viilennetään jääkaapissa ja voit vuolla siitä kylmänä kunnon siivuja veitsellä tai juustohöylällä.