Marinadi naudalle

Tämä marinadi on meillä heitelty aina vähän vasemmalla kädellä ja sen vuoksi siitä suoranaisen ohjeen laatiminen on nyt melkoisen vapaalla tyylillä: "hyppysellinen sinne, kourallinen tuonne, pruuttaus tuohon ja loraus perään" 😀

Lisäksi tämän marinadin "valmistaminen" on oikeastaan kaikkein enemmän tai vähemmän jo valmiiden aineiden liittämistä yhteen, jolloin voi tapahtua taikuutta tai suoranaista ihmettä naudan pihvilihoille. Täytyy tunnustaa, että tämä maukas marinadi on kehitelty täysin vahingossa noin pari vuosikymmentä sitten. Naudan grillipihveille piti saada makua ja muutaman grillauksen jälkeen totesimme, että vaikka kuinka lyömme hullut kaalimme yhteen, emme saa lihaan kunnon makua ja grillattu naudanliha tuntui aina olevan lähinnä kengänpohjan ja purkan välimaastoa. Siitä lähti rohkea keitoksen sekoittelu, joka kannatti. Löysää nyt pipoa ja lähde mukaan 👍

Marinadin aineita kulhossa ennen sekoitusta

Marinadin aineita kulhossa ennen sekoitusta

Marinadi naudalle

Aineet:

1-2dl perus grillauskastiketta, esim. Pirkka käy tähän

1-2dl ruokaöljyä, esim. rypsiöljy

noin 1 dl ketsuppia

noin 1 dl yhteensä Dijon-sinappia ja tavallista sinappia, esim Kotisinappi tai Matin Mainio tms. makeahko sinappi

2-4 valkosipulin kynttä joko puristettuna tai ihan pieniksi silputtuna. Puristettuna valkosipulin kynsi saattaa olla vähän kitkerämpää.

0,5 iso sipuli niin hienoksi silputtuna kun veitsestäsi ja itsestäsi irti saat.

0,5 omenaa pieninä paloina

noin 0,5-1 dl chili sauce, tämä on sellaista ketsupin näköistä makeaa sakeaa sosetta. Tällä en tarkoita sellaista läpikuultavaa itämaista sweet chilikastiketta.

noin 1 dl bbq-kastiketta, nyt tähän käy mikä tahansa hyvä bbq-kastike.

1 tl suolaa

1 tl pippurisekoitusta myllystä

Lisäksi voit lisätä chiliä tai inkivääriä oman mieltymyksi mukaan. Vinkkinä voisi sanoa. että tee ensin yksi erä ilman chiliä ja inkivääriä, lisää sitten seuraavaan erään, jos tunnet tarvitsevasi.

❤❤

Sekoita aineet keskenään vispilällä tai lusikalla. Nyt pitää tarkkailla koko valmistamasi sörsselin koostumusta. Oikea koostumus pitää olla vähän kiisselimäinen, ei juokseva. Jos koostumus on liian paksu, lisää ruokaöljyä. Jos koostumus on liian juokseva, lisää ketsuppia ja/tai grillauskastiketta. 

Tällä marinadilla saat makoisaa lihaa esim. kaupan usein tarjouksella myytävään paahto- tai sisäpaistiin. Viipaloi paistista poikkisyin noin 1,5 cm levyisiä pihvejä, jotka hakkaat lihanuijalla molemmin puolin huolellisesti. (Kannattaa laittaa liha paksuhkon muovipussin sisään, jonka jälkeen voit hakata lihaa nuijalla molemmin puolin). Pihvit voi nuijia aika reilusti melko ohuehkoiksi. Muovin avulla säästät nuijan puhtaampana ja ympäröivät seinät samoin...

Nuijitut lihat voit latoa kannelliseen astiaan ja lisätä kerroksittain marinadia ja lihaa. Siirrä koko komeus jääkaappiin ja anna marinoitua rauhassa vähintään 2 vuorokautta ja jopa 5 vuorokautta. Nauta mureutuu marinadissa.

Grilliin hyvä hiillos ja pihvin paksuudesta riippuen kannattaa grillata noin 3-5 min/puoli. Tuoksu on yleensä tässä vaiheessa huumaavan valkosipulinen ja maku sitäkin huumaavampi. Lihan koostumus puolestaan on murea. 

VINKKI NRO1: Lihojen kanssa sopii mainiosti esim. aurajuustoperunat tai japin perunat, aurajuustosalaatti, joiden ohje löytyy sivuilta ja tietysti grillatut kasvikset tai grillinyytit. Kevään mittaan jaamme enemmän grillauksen ja savustuksen vinkkejä😋

VINKKI NRO2: Tällä marinadilla voit sivellä grillissä vaikkapa vihannesvartaita.

Herkkuhetkiä!

Aineet kulhossa
Aineet kulhossa
Sipulit ja omenapalat
Sipulit ja omenapalat
Lihat grillissä!
Lihat grillissä!