Kalakeitto

Tämä ohje sisältää kaksi vaihetta, joista erillisen kalaliemen keittovaiheen voit halutessasi jättää pois. 

Tässä ohjeessa ei ole täsmällisiä määriä keiton valmistamiseksi, vaan suuntaa-antavia määriä, joita voit itse oman mielesi mukaan rukkailla sen mukaan miten paljon sinulla on esim. kalaa varattuna keittoon.

1.) Jos haluat noudattaa centintarkkaa taloutta ja käyttää hyväksesi esim. lohen fileointiperkeet, liemenkeittovinkki on sinulle omiaan. 

2.) Jos sinulla on valmis kalapala/kalapalat, josta haluat valmistaa keiton nopeasti, skippaa erillinen liemenkeitto-ohje ja siirry suoraan kalakeitto-ohjeeseen.

VINKKI: Voit toteuttaa kalakeiton mistä kalasta haluat, esim. lohi, vaalea kala, esim. siika tai ruodoton ja helppo pakastesei. Makoisa toteutustapa voi olla jopa lohen ja vaalean kalan yhdistelemänä, kuten tässä ohjeessa on tehty.

Kalakeitto valmiina!

Kalakeitto valmiina!

Fileointiperkeet ja mausteet=loistava liemi
Piikit ja lihat irroitellaan
Siivilöi liemi talteen
Vesi ja mausteet=aloitus

Kalaliemen keittäminen

Laita isoon kattilaan vettä, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, tillin oksia tai varsia, mustapippureita kokonaisina n. 20 kpl, suolaa hivenen ja halutessasi yrttisekoitusta. Anna veden mausteineen kiehahtaa hetkisen, jotta mausteista irtoaa liemeen makua ja lisää fileointiperkeet liemeen kiehumaan. Anna Liemen kiehua hiljalleen, kunnes kalan liha on kypsynyt ja irroitettavissa piikeistä. Varaa tähän vaiheeseen noin 15-20 minuuttia. Nosta reikäkauhalla kypsät perkeet syrjään jäähtymään ja siivilöi liemi talteen. Liemi toimii kalakeittosi pohjana ja jäähtyneistä fileointiperkeistä voi näperrellä piikit pois. Kalan lihat voit käyttää keitossasi.

Nahka irti fileestä
Merisiian nahkaa ja suomuja ei tarvita
Tillisilppu
Valmis kalakeitto!

Kalakeiton keittäminen "Kahden kalan kalakeitto"

6-12 kpl (koosta riippuen) kiinteää perunaa tai varhaisperunaa, esim. siikli  paloiteltuna

2-5 porkkanaa paloiteltuna

1-2 sipulia pienittynä ja/tai kevätsipulia n. 2 dl silputtuna

kokonaisia pippureita (sekoitus) n. 20 kpl

n. 1-2 dl silputtua tilliä

2-4 kpl suolakurkkuja pieniksi silputtuna

1 kpl kirjolohifile ja mahdollisesti liemenkeittämisestä peratut kalat

2 kpl merisiikaa (tai isompi pala lohta tai pakasteseitä 1 pkt)

Suolaa

Vettä tai kalan fileointiperkeitä aiemmin keittämäsi kalaliemi

2-4 dl ruokakermaa tai kuohukermaa 

Varaa reilun kokoinen kattila.

Aloita keittämällä n. 2 litraa vettä kattilassa, lisää porkkanat, perunat, pippurit.

Paloittele kalafileet nahattomiksi ja paloittele kalapaloista suht tasakokoisia. 

Lisää sipulit, kalapalat, suolakurkut. Tarkista veden pinta, kaikkien aineiden pitää peittyä. Lisää kuumaa vettä, jos kaikki aineet eivät ole peitossa. Aina kiehua maltillisesti hetki.

Lisää tillisilppu ja ruokakerma (ja mahdolliset liemenkeittovaiheesta peratut kypsät kalat). Sekoittele ja anna keitoksen muutaman kerran pulpahdella kiehumisen merkiksi. Maista! Jos keitto tuntuu suolattomalta, lisää suolaa vähän kerrallaan ja maista. Toista niin kauan kunnes suolaisuus on sopiva. Suolakurkusta irtoaa myös suolaisuutta, joka on hyvä huomioida.