Säilötyt kurkut

Jos kylmätiloja huushollista löytyy ja intoa on harrastaa säilöntää, kurkut on helpoin tapa aloittaa ja tulevat takuuvarmasti käytettyä. Ei haittaa, vaikka peukalo olisi keskellä kämmentä, sillä tässä ei ole mitään millintarkkuutta vaativaa hommaa.

VINKKI:

Maista kurkkuja ennen kuin aloitat säilöntää. Jos kurkut maistuvat epämiellyttäviltä, on turha kuluttaa aikaa ja aineita säilöntään. Vaikka nykyisin on ns. karvasvapaita lajikkeita, voivat kurkut silti erityisen kuivassa kasvaessaan maistua kaikkea muuta kuin makeilta ja miellyttäviltä. Valitse kaupasta napakat, keskikokoiset tai pienehköt ja tummanvihreät kurkut. Kurkut voi myös kasvattaa itse, mutta se onkin jo toinen tarina :)

Säilökurkut

Säilökurkut

Säilötyt kurkut

Aineet:

4 kg avomaankurkkuja

Reilusti tilliä

Mustaherukanlehtiä muutama

Iso pala piparjuurta paloina (250g vähintään)

Valkosipulia paloina jos haluat valkosipulia kunnolla

Säilöntäliemi:

7 dl väkiviinaetikkaa

400g sokeria

2,5 litraa vettä

1 pussi kurkkusäilötettä (Capsi tai vastaava)

1 rkl chilirouhetta

5 valkosipulinkynttä paloina

Varaa kunnon kokoisia lasipurkkeja hyvillä kansilla ja pese ne huolellisesti.

Työvaiheet:

1.) Liota kurkkuja kylmässä vedessä väh. 4 tunnin ajan, jopa yön yli ja huuhdo kurkut puhtaiksi.

2.) Siivuta kurkut haluamallasi tavalla tai pienet kurkut voi säilöä jopa kokonaisina ns. coctailkurkkuina.

3.) Lado kurkun siivut purkkiin, laita väleihin tilliä ja viinimarjan (mustaherukka)

lehtiä ja valkospulin paloja, kunnes purkki on täynnä. Päälimäiseksi kannattaa laittaa mustaherukan lehtiä ja tillinvarsia siten, että käytät hyväksesi purkin muotoja ja tillinvarret blokkaavat purkin sisältöä nousemasta, kun kaadat lientä purkkiin.

4.) Keitä säilöntäliemi

5.) Kaada liemi lämpimänä purkkiin ja sulje purkki. Purkista saattaa lämmön avulla muodostua säilymistä edistävä "vakuumi" eli tyhjiötila, jolloin purkkia myöhemmin avattaessa kuuluu pieni napsahdus. Tällöin voit varma, että säilöntä on onnistunut.

6.) Siirrä purkit jäähtymisen jälkeen välittömästi kylmään. 

Kurkut
Kurkut
Valitse tummia ja napakoita pienehköjä kurkkuja
Siivuta kurkut
Siivuta kurkut
Tee haluamasi siivuja
Säilötyt kurkut
Säilötyt kurkut
Voit lisätä sipulia tai valkosipulia, jos haluat
Säilökurkut
Säilökurkut
Lado purkkiin kurkunsiivut
Säilökurkut
Säilökurkut
Voit latoa tiiviisti
Säilökurkut
Säilökurkut
Piparjuuri paloina
Säilökurkut
Säilökurkut
Voit lisätä sipulia, jos sipulista tykkäät
Säilökurkut
Säilökurkut
Päällimmäisiksi viinimarjanlehdet ja tilliä
Säilökurkut
Säilökurkut
Tillinvarsilla voit blokata kurkut pysymään alhalla, kun kaadat lientä
Säilökurkut
Säilökurkut
Reilusti tilliä!
Säilökurkut
Säilökurkut
Kaada keitetty lämmin liemi purkkeihin
Säilökurkut
Säilökurkut
Kierrä kannet tiukasti kiinni ja jäähdytä purkit. Siirrä purkit kylmään!