Rosolli

Tämä joulunpunainen herkku saattaa olla jokaisella perheellä ja paikkakunnallakin vähän erilainen. Pääasia kuitenkin, että teet tästä juuri sellaisen, joka omalle perheellesi ja vieraillesi maistuu. Hullukaalit valmistavat tämänkin perinnereseptin mukaan ja meille tärkeää on että rosollissa on raakaa sipulia pienenä silppuna ja suolaa sopivasti.

Rosolli

4-6 kpl keskikokoisia punajuuria

4-5 kpl keskikokoisia kiinteän laadun perunoita

6 kpl keskikokoisia tai vähän suurempia porkkanoita

1-2 sipulia ihan pienen pieneksi silpuksi leikattuna

1-3 tl suolaa  

Punajuuret: Keitä punajuuret omassa kannellisessa kattilassaan kuoripäällisinä. Älä missään tapauksessa leikkele punajuuren ns. häntää poikki, koska silloin punajuuri valuttaa kaikki nesteensä keitinveteen. Varaudu keittämään kauan, kokeile välillä haarukalla ja ota punajuuret pois levyltä kun ovat sopivan pehmoisia haarukkaan. Lämpöisinä voit saada kuoret punajuurista hierottua kämmenilläsi pois näppärästi, eli älä anna niiden täysin jäähtyä ennen kuorien poistoa. Kuorimisen jälkeen siirrä punajuuret kylmään.  

Vinkki: Jos omistat painekattilan, punajuurten keittäminen kannattaa tehdä painekattilassa.  

Porkkanat ja perunat: Kuori porkkanat ja perunat kuorimaveitsellä ja keitä ne kannellisessa kattilassa. Voit keittää nämä samassa kattilassa, jos haluat. Kokeile haarukalla kypsyyttä. Älä keitä ylikypsiksi, mutta älä jätä raaoiksikaan, koska rosollin raaka rouskuminen hampaissa ei kuulu asiaan. Anna jäähtyä kunnolla ja siirrä kylmään.

Sipuli: Silppua sipulia sen mukaan mikä on oman makusi mukainen määrä. 1 kpl sipuli saattaa olla ihan hyvä, ei rosollin kuulu olla pelkkää sipulia. Jos olet erityisen innokas sipulinsyöjä, voit laittaa erikseen pieneen kulhoon raakaa silputtua sipulia esille.

Yhdistäminen: Leikkaa aineet kylminä leikkuulaudan päällä terävällä veitsellä. Jos sinulla on rosollikaukalo ja petkele, on tämä sinulle jo tuttu juttu. Tee säännönmukaisen leikkaamisen lisäksi veitsellä silppuamista siten, että paloista tulee eri kokoisia. Älä tee muhjaantunutta silppua, mutta älä myöskään noppakuutioita. Sekoita paloitellut aineet kulhossa. Jos haluat, voit jättää osan rosolliaineksista jääkaappiin omiin rasioihinsa ja sekoitella vasta vähän ennen tarjoilua. Sekoita sipulisilppu ja suola sekoitusvaiheessa. Maista lopputulosta. Älä jätä kokonaisuutta suolattomaksi, silloin rosolli ei kelpaa kellekään. Jos olet tottunut, että rosollisi sisältää omenapaloja, suolakurkkua ta esim. silliä tai halstrattua silakkaa, huomioi tämä suolan käytössä.    

Rosollin kastike:

Tähän on monta tapaa. Voit vispata kuohukermaa vaahdoksi ja lisätä etikkapunajuuren lientä, ripaukset sokeria ja sekoittaa kokonaisuuden kastikkeeksi. Kermavaahdon tilalla voi käyttää vaikkapa kermaviiliä tai smetanaa.

Rosolli

Rosolli