Aurajuustoperunat

Aurojuustoa, perunaa, kermaa, valkosipulia, sipulia. Jos pidät näistä kaikista, on tämäkin vuoka takuuvarmasti herkkuasi. Helppoa valmistaa eikä tarvitse raapia päätän seuraavana päivänä mitä tähteillä tekisi. Aurajuustoperunat sopii mainiosti esim. grillatun lihan kanssa tarjottavaksi vaikka pitkänmatkan vieraille mökillä, edellyttäen tietysti, että käytössä on uuni. 

Aurajuustoperunat

Aurajuustoperunat

Viipaloi perunat
Viipaloi perunat
silppua sipulit
silppua sipulit
voitele vuoka, asettele kerroksittain
voitele vuoka, asettele kerroksittain
Herkullinen Aurajuusto <3
Herkullinen Aurajuusto <3
Rakenna kerroksittain
Rakenna kerroksittain

Aurajuustoperunat

Aineet:

10-15 perunaa koosta riippuen, mieluiten jauhoinen lajike tai yleisperuna kuorittuna ja viipaloituna

3-7 valkosipulin kynttä riippuen siitä miten vahvasti haluat valkosipulia silputtuna

1-2 tavallista keltasipulia silputtuna

0,5-1 pkt aurajuustoa

2-4 dl kuohukermaa, saa toki olla ruokakermaakin tai vaikkapa kaurakermaa

3-5 tl suolaa

muita mausteita jos haluat, esim pippureita tai chilirouhetta

Valmistus:

1.) Kuori perunat ja viipaloi ne joko veitsellä, "mandoliinilla" tai raastimen viipaleterällä. Valikoi tähän perunat tarkasti, jos peruna on kiinteää keittoperunaa, se ei tässä ime kermaa ja muutu pehmeäksi, vaan kerma jää erilliseksi liemeksi vuokaan ja perunat jäävät koviksi ja kiinteiksi viipaleiksi. Minulla oli kellarissa vielä Timo-perunaa ja käytin sitä. Timo tunnetaan yleensä kesälajikkeena, mutta toimii myöhemminkin, talvella ja kevätpuolella varastoinnin kautta, jolloin jauhoisena lajikkeena sopii esim. perunamuusiin paremmin kuin keittoon, jossa hajoaa palasiksi.  

2.) Kuori sipulit ja valkosipulit ja silppua ne.

3.) Hae suurehko uunivuoka ja voitele voilla tai Oivariinilla tms. tai voit vaikka käyttää oliiviöljyäkin, ei ole tässä niin tarkkaa.

4.) Asettele perunaviipaleita vuokaan siten, että pohja peittyy kunnolla. Ripottele sipulia ja valkosipulia sekä aurajuustomuruja. Ripottele myös suolaa noin 1 tl. Tee toinen kerros perunaviipaleista, niitä ei tarvitse asetella erityisen nätisti, voit aika roisisti laittaa siipaleita yhden kunnon kerroksen verran, lisää sipulit ja juustot sekä suolaa kuten edellä. Toista kerrokset kunnes aineet on käytetty (tai kunnes vuuan reunat tulevat vastaan, voit jatkaa toiseen vuokaan halutessasi). Aurajuustomäärä on tässä oman maun mukaan, mutta puolella paketilla aurajuustoa saat aika miedon ja mukavan vivahteen tällaiseen perunamäärään. Muista ripotella suolaa kerroksiin, mutta varo suolaisuutta.

5.) Kun vuoka on lähes täynnä, voit lorotella kuohukermaa vuokaan. Olisi hyvä taas jättää vuokaan vähän liemelle kiehumisvaraa, jotta voit välttyä uuninpohjan jynssäykseltä ja palovarottimen kiljumiselta... Päälimmäiseen kerrokseen voit ripotella aurajuustoa ja jos sattuu vielä olemaan sipulia yms, niin voit ripotella ne pinnalle. Jos kermat tuntuvat loppuvan kesken, voit jatkaa vähän maidolla.

6.) Paista uunissa noin 200 astetta noin 45min-1h, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tunnet kyllä tuoksusta milloin alkaa tapahtua kypsymistä.

VINKKI: Tämän vuuan voit valmistaa vaikka etukäteen, jos mietit kesäjuhlien järjestelyä. Jätä tällöin laatikon pinta vähän vaaleammaksi ja jäähdytä vuoka nopeasti. Jääkaapissa vuoka säilyy seuraavaan päivään. Kun juhlien ajankohta lähestyy, lorauta pinnalle kermaa, peitä foliolla ja laita uuniin 150 asteeseen lämpiämään. Tässä auttaa ns. elektroninen lihan paistomittari, eli laita mittarin piikki vuokaan ja näet näytöstä milloin vuoka on tarpeeksi kuumaa tarjottavaksi. Varaa tähän lämmittämiseen aikaa, arviolta noin 1,5-2h, erityisesti jos vuoka on jääkaappikylmänä laitettu uuniin.

Aurajuustoperunoiden kaveriksi sopii mainiosti grillattu liha ja grillatut vihannekset tai vihannesvartaat sekä raikas salaatti.

Pinta
Pinta
Kuohukermaa
Kuohukermaa
Pinnalle voi jauhaa pippurisekoitusta
Pinnalle voi jauhaa pippurisekoitusta
Uunissa! Kiehuu reunoista helposti yli
Uunissa! Kiehuu reunoista helposti yli
Valmis!
Valmis!