Kasvislasagne kaikessa mehevyydessään

Kasvislasagne kaikessa mehevyydessään

Kasvislasagne

Yhä enemmän on siirrytty syömään kasviksia ja mielenkiinto kasvisten ja juuresten käyttöön on lisääntynyt. Oli ruokailijan tähän syy sitten ekologisuus, eettisyys tai mikä tahansa, on trendi selkeästi hyvä terveyden kannalta. Kaalihullu rakastaa erilaisia kasviksia ja erittäin harva ruoka valmistuu niitä ilman. Kasvislasagne on näistä yksi hyvä esimerkki joka maistuu lihansyöjillekin. Tässä proteiinin saannista pitää huolta pavut ja lasagnen maku on kerrassaan upea.

Kasvikset
Kasvikset
Kasvikset raasteena
Kasvikset raasteena
Valkosipulia
Valkosipulia
Tomaattipyrettä ja papuja
Tomaattipyrettä ja papuja
Oregano, chilihiutaleet ja tacomauste
Oregano, chilihiutaleet ja tacomauste

Kasvislasagne

Aineet:

1 pkt kaupan lasagnelevyjä

Kasvis/juuresraasteita: 

esim. varsiselleriä, sipulia, purjoa, valkosipulia, porkkanaa, lanttua, kesäkurpitsaa, fenkoloa, paprikaa, palsternakkaa 

Öljyä ja/tai voita paistamiseen, juustokastikkeen tekoon ja uunivuuan voiteluun

1 prk (400g) tomaattimurskaa ja tomaattipyrettä, esim tuubista puristettuna noin 2 ruokalusikallista tai pieni pyresäilykepurkki

noin 3-4 rkl oreganoa

1-2 tl chilirouhetta

2-3 rkl tacomaustetta

1 kasvis- tai lihaliemikuutio tai kasvisliemijauhetta

1 sipuli pieni

2-8 kpl valkosipulin kynsiä pienittynä

 3-4 rkl vehnäjauhoja

150-200g juustoraastetta

0,5-1 pkt Koskenlaskijaa tms. sulatejuustoa

Pippurisekoitusta myllystä muutama kieppi

8dl-1litra maitoa

suolaa 1-3 tl

Työvaiheet:

1.) Raasta kasvikset raasteeksi ja pilko sipulit

2.) Valmista kattilaan nro 1 kasviskastike:

Tomaattimurska, liemikuutio tai kasvisliemijauhe kattilaan, lämmitä seos, sekoita ja lisää joukkoon raasteet ja oregano, chilihiutaleet ja tacomaustetta sekä säilykepavut. Maista, lisää suolaa rauhallisesti, sekoita välillä ja maistele; kasvisversio tarvitsee suolaa, ilman suolaa kastikkeesta jää pliisu. Varo kuitenkin liikasuolaamista.

3.) Valmista juustokastike kattilaan nro 2:

Sulata kattilassa kunnon klimppi voita ja loraus oliiviöljyä. Kunnon klimpillä tarkoitetaan tässä noin 4 ruokalusikallisen verran. Loraus on reilusti alle puoli desilitraa. Kun voi alkaa sulaa, laita vehnäjauhot n. 3-4 kukkurallista ruokalusikallista kattilaan. Sekoita lastalla huolellisesti siten, että jauho "kastuu" rasvasta, jauho ei saa olla kuivaa. Jos jauho on kuivaa, lisää öljyä. Seoksen pitää olla helposti lastalla työstettävää. Sekoita lastalla jonkin aikaa, älä anna seoksen ruskistustua. Lisää maitoa ja lämmitä koko ajan sekoittaen. Sekoita jauhoklimpit tasaiseksi. Kun seos on lämmintä, lisää juustoa: raaste ja Koskenlaskijaa tai valitsemasi sulatejuusto. Lisää muutama kieppi pippurisekoitusta myllystä. Sekoita seosta, älä anna palaa pohjaan. Jos kastike on paksua, se ei välttämättä haittaa, mutta koita saada kastikkeesta melko juoksevaa, vaikkakin sen kuuluu olla sakeaa.

4.) Voitele vuoka ja aloita kerroksittain: a.) kauhallinen kasviskastiketta b.) lasagnelevykerros c.)kasviskastikekerros d.) juustokastikekerros e.) lasagnelevykerros, jonka jälkeen jatkat edelleen kasviskastikkeella, juustokastikkeella jne. kunnes vuoka on lähes täynnä. Jätä juustokastikekerros päälimäiseksi. Pinnalle voit ripotella juustoraastetta jos sitä on jäänyt. Aivan piripintaan asti ei kannata kerroksia latoa, sillä nopeasti uunissa reunoista kiehuessaan aiheuttaa huikeat kärtsäävät tahrat uunin pohjalle.

Paista uunissa noin 175-200 astetta 30-40 minuuttia, anna vetäytyä noin 15 minuutin ajan rauhassa ennen ruokailua.

Vinkki: Jos haluat varmistua, että uuninpohja pysyy kunnossa, laita alimmalle tasolle uunipelti, jossa on leivinpaeri. Näin sat pysymään mahdolliset ylikiehumiset erossa uuninpohjasta.

Aloita sipulista
Aloita sipulista
Lisää raasteita
Lisää raasteita
Lisää mausteet
Lisää mausteet
Lisää asteittain kaikki aineet
Lisää asteittain kaikki aineet
Lasagnelevyt
Lasagnelevyt
Juustokastikkeen alkuvaihe
Juustokastikkeen alkuvaihe
Lasagnelevyt ladottuna vuokaan
Lasagnelevyt ladottuna vuokaan
Kasviskastiketta lasagnelevjen päälle
Kasviskastiketta lasagnelevjen päälle
Kasviskastikkeen päälle juustokastiketta
Kasviskastikkeen päälle juustokastiketta
Juustoraastetta päälimmäiseksi ja uuniin.
Juustoraastetta päälimmäiseksi ja uuniin.