Bolognese
Siinä missä suomalainen valmistaa jauhelihasoosin aloittaen jauhelihojen ruskistamista ja toivoo, että soosi olisi nopeasti ruokapöydässä, valmistetaan tämä bolognese hartaudella hauduttaen.
VINKKI: Bolognesen voi tarjoilla perinteisesti pastan kera, mutta erityisen hyvältä bolognese maistuu myös höyrytettyjen kukka- ja parsakaalien kanssa.
Bolognese
Aineet:
1 kg naudan jauhelihaa (10%)
2 varsisellerin vartta pilkottuna
2 sipulia pilkottuna
2 sinkkuvalkosipulia pilkottuna
1-2 porkkanaa karkeana raasteena
5 dl vettä
400-500g tomaattimurskaa
voinokare kattilan pohjalle
Mausteet:
1tl chilirouhetta
2-3 rkl yrttisekoitusta
1 rkl timjamia
1 rkl oreganoa
1 rkl paprikajauhetta
pippuria myllystä reilusti
2 laakerinlehteä
2-3 tl suolaa
Työvaiheet:
Laita voinokare suurehkon kattilan pohjalle, ja lisää valkosipulit ja keltasipulit, varsisellerin palat ja porkkanaraaste. Sekoittele lastalla ja anna aineksien pehmitä. Lisää jauheliha nökäreinä ja sekoittele lastalla. Kun jauheliha alkaa saada vähän kypsempää väriä, voit lisätä vesimäärän ja tomaattimurskan. Sekoittele rauhassa ja voit lisätä mukaan myös mausteet. Jatka sekoittelua ja voit pienentää levyn tehoa pienimmälle mahdolliselle teholle ja peitä kattila kannella. Anna hautua jopa 2 tuntia välillä sekoitellen.
Maista lopuksi kastikkeen suolatilanne.