Juhannusrosolli
Juhannusrosolli valmistetaan kotimaisista uuden sadon porkkanoista, punajuurista, perunoista ja sipulista. Tämä on minun perheessäni ollut perinteinen Juhannusruoka, joten tarjoilemme sen ohjeen vähän nykyaikaan tuunattuna.
VINKKI: Tarjoile keitettyjen ja koristeltujen kananmunien kanssa.
Tämä ruoka on ollut omassa Juhannuksessa mukana lapsesta asti, koska kotona on raaka-aineet kasvatettu itse. Tämä tuote ei tarvitse rosollin kastikkeita tms., sillä tässä maistuu niin hienosti uuden sadon tuotteet itse.
Juhannusrosolli
Aineet:
1-2 kpl uuden sadon kotimainen porkkananippu (nipussa 5 kpl porkkanoita)
1 nippu uuden sadon punajuuria (5 kpl)
3-4 kiinteää uutta perunaa, esim. Annabelle tai vastaava (pitkulan mallien peruna, tähän ei käy Timo-peruna jauhoisuutensa vuoksi)
1-2 kpl uuden sadon sipulia varsineen
2-3 tl suolaa
Työvaiheet:
Leikkaa varret irti punajuurista ja porkkanoista. Älä leikkaa punajuurista "häntää" pois, porkkanoista sen sijaa voi sen leikata. Keitä punajuuret, porkkanat ja perunat kypsiksi. Jokainen tuote vaatii oman keittoaikansa, joten voit keittää ne eri kattiloissa helpottaaksesi kypsyyden kontrollointia. Kokeile veitselllä juuresten kypsyyttä, älä anna kypsyä ylikypsän löysiksi. Kaada keitinvesi pois ja anna jäähtyä. Punajuuri pitää kuoria vähän lämpöisenä, jolloin kuori irtoaa käsin hieromalla, nyt kypsänä voi punajuuresta katkaista "hännänkin".
1.)
Pilko keitetyt ja jäähdytetyt punajuuret, porkkanat ja perunat villisti pieniksi paloiksi. Tässä "villisti" tarkoittaa pientä palaa, joka ei ole tasamuotoista kuutiota. Rosollin ei ole tarkoitus olla "noppasalaattia", joten nyt voit hoitaa pilkkomisen juuri niin villisti kuin suinkin osaat, kunhan et tee kuutioita, etkä siivuja ja lopputulos on pientä. Jos omistat rosollikaukalon ja petkeleen, niin käytä ihmeessä työvälineitäsi pilkkomiseen, mutta veitselläkin saat kyllä hyvän lopputuloksen aikaan.
Pilko uuden sadon sipulit 1-2 kpl mahdollisimman pieneksi terävällä veitsellä.
2.)
Sekoita pilkotut punajuuret, porkkanat, perunat, sipulit keskenään ja lisää suolaa 2 tl huolellisesti sekoittaen. Maista. Jos tuntuu suolattomalta, lisää suolaa vähän, sekoita ja maista uudelleen. Jos tarjoiluhetki on lähellä, mausta suola sopivaksi, jos tarjoiluhetkeen on useita tunteja, ole suolan kanssa varovaisempi, sillä suolan maku saattaa voimistustua säilytyksessä. Siirrä rosolli kylmään, jos sitä ei tarjoilla heti.
3.)
Rosollin kylkeen voi keittää kananmunat, jotka puolitetaan kypsinä ja joiden päälle voi pursottaa joko mätitahnaa tai esim. tonnikalapasteijaa tms. Lisää tillin oksia tai tillisilppua. Kananmunan päälle voi laittaa halutessaan katkarapuja, silliä, graavilohta, savulohta tms. josta pidät tai jota nyt sattuu olemaan.
4.)
Voit koristella kokonaisuutta esim. marinoidulla punasipulilla, limesiivuilla tms. tai jos haluat nauttia rosollisi pilkotut omenan tai säilötyn kurkkukuution kanssa, voit lisätä näitä tarjoiluastiaasi.