Kylmäsavusmetana

Kylmäsavusmetana on valmistettu käyttämällä kylmäsavustettua silakkafilettä. Tässä voi käyttää smetanaa tai creme fraichea. Lopputulos on suolainen makupala, jota ei ole tarkoitus syödä isoja määriä yhdellä kertaa.

Kylmäsavustetut silakkafileet saattavat kaikken innostuneimmat ja vannoutuneimmat kalatyypit jopa valmistaa itse. Kylmäsavustuksessa ei siis kalaa pidetä kuumassa, vaan kylmässä savussa. Jos kylmäsavustamiseen ei ole mahdollisuuksia ja laitteita, voi kaupasta ostaa kylmäsavustettua silakkafilettä valmiina, esim. Piipanojan valikoimista löytyy tämä tuote.

Kylmasavusmetana on suolainen lisäke höyryävien uusien perunoiden tai keitettyjen kananmunien kanssa.

Kylmäsvustettua silakkaa

Irrottele nahka pois

Nahattomat fileet

Pilko fileet pieniksi

Kylmäsavusilakkasmetana

Noin 5 kpl kylmäsavusilakoita koosta riippuen. Mitä enemmän kalaa, sen suolaisempi lopputulos.

1 pieni purkki creme fraichea tai smetanaa

kourallinen tillisilppua

0,5 rkl rouhittua viispippuria tms pippurisekoitus

2 rkl puristettua sitruunamehua tai muutama tippa valmissitruunamehua pullosta

Halutessasi voit laittaa myös ruohosipulisilppua tai pieneksi hakattua punasipulia esim. noin puolen desin verran.

 

Työvaiheet:

1.) Irrottele kylmäsavustetuista silakoista nahat irti. Fileen kuuluu olla jäyköhkö ja helposti käsiteltävissä.

2.) Leikkaa fileet ohuiksi pitkittäissuuntaan. Sen jälkeen tee pitkistä soiroista pientä kuutiota terävällä veitsellä. 

3.) Lisää kalat kulhoon, lisää smetana tai creme fraiche, silppuamasi tilli, sitruunamehu, pippurisekoitus, sekä mahdollisesti sipulisilput.

4.) Sekoita ja maista. Anna maustua yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua, jotta maut tasoittuvat. Tämän on tarkoitus olla suolaista, sillä tätä ei syödä yksistään.

 

Kylmäsavukalan valmistuksesta

Kylmäsavustus on mielenkiintoinen valmistusmenetelmä, johon on monta erilaista tapaa, mutta pääsääntöisesti yhteistä valmistuksessa on se, että tuore kala suolataan ja sen jälkeen se kypsytetään kylmässä savussa. Kalan lämpötila ei toimenpiteen aikana saa nousta siten, että kala pahentuisi. Yksi hyväksi havaittu tapa on käyttää toimivaa jääkaappia, joka on väistynyt kodin ykkösjääkaappina olosta. Jääkaapin sisälle voi hankkia sähkövastuksella toimivan pienen savutuspurua hissukseen käryttelevän laitteen. Purua voi ostaa hyvinvarustelluista tavarataloista.

Suolatut kalat asetellaan jääkaappiin ja savua tuottava laite kytketään päälle ja kalat ovat kylmässä ja savussa yhtäaikaisesti. On vaikea sanoa täsmällistä aikaa miten pitkään kalojen pitää savussa kylpeä, että lopputulos on hyvä. Näillä kuvan silakoilla hullukaalin kaapissa savukylpy kesti noin 3 vuorokautta.

Silakat rivissä odottamassa savua

Valmiit kylmäsavusilakat