Karjalanpaisti

Karjalanpaisti lienee ruokalajina saanut jalansijaa ja lähestulkoon kestosuosikin aseman monen eri ikäluokan keittiöissä. Karjalanpaistin lihoja myydään kaupoissa valmiiksi pakattuina, jolloin niistä on suhteellisen helppo valmistaa tämä lihapata, joka syödään perinteisesti keitinperunoiden kanssa. Karjalanpaisti valmistetaan perinteisesti eri eläinten lihoista, yleisimmin siis naudasta ja porsaasta yhdessä, joskus myös lammastakin käytetään. Tämä pataruoka saa muhia rauhassa pitkään pehmoiseksi ja maukkaaksi, jonka liemi imeytyy lautasella makoisiin keitinperunoihin. Tämän valmistuksessa on hyvä omistaa vaikkapa keraaminen uunipata, valurautapata tai nykyään markkinoilla niin suosittu sähkökäyttöinen haudutuspata.

Karjalanpaisti valmistuu Emerio-haudutuspadassa

Karjalanpaisti

Aineet:

1,4 kg karjalanpaistolihoja (2 pkt)

4 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna roisiksi paloiksi

4 sipulia kuorittuna ja paloitetltuna isoiksi paloiksi

2-4 kpl valkosipulin kynttä paloiteltuna

4-6 kpl  laakerinlehteä

30-40 kpl kokonaisia pippureita, esim. pippurisekoitusta

15-20 kpl katajanmarjoja

Voita paistamiseen ja uunivuuan voiteluun

1,5-2 litraa kasvis- tai lihalientä

 

Valmistusvaiheet:

1.) Kuori ja pilko sipulit, valkosipulit ja porkkanat

2.) Paista voissa karjalanpaistilihat, kaada joukkoon sipulit

3.) Voitele valitsemasi uunivuoka tai haudutuspata voilla

4.) Kaada lihat pataan

5.) Käytä pikaisesti voissa pannulla porkkanat ja kaada ne pataan

6.) Siirrä pannulle pari liha- tai kasvisliemikuutiota ja vettä ja kuumenna kunnes kuutiot ovat sulanneet. Kaada liemi pataan.

7.) Laita pataan pippurit ja katajanmarjat sekä laakerinlehdet

8.) Sekoita ja jos patasi on kannellinen keraaminen uunipata tai kannellinen valurautapata, aseta se uuniin kansi kiinni 150-170 astetta arviolta noin 3-4 tuntia, kunnes lihat ovat todella pehmoisia.  Ennen tarjoilua, anna padan vetäytyä kunnolla. 

Jos käytät sähköistä haudutuspataa, laita se ensin asentoon "high" noin tunnin ajaksi ja sen jälkeen aseta lämpö asentoon "low" noin 7-8 tunnin ajaksi, eli jos teet tämän illalla, yön yli haudutus "low"-asennossa toimii mainiosti ja aamulla padan siirtäminen viileään.

Karjalanpaisti maistuu erityisesti kun se on saanut vetäytyä ja sen vuoksi lämmittelynä maistuu erityisen hyvältä. Keitinperunat ovat erityisen maukkaita tämän padan kanssa. Toki moderni tapa, eikä kaalihullun mielestä lainkaan huono tapa :D,  on syödä karjalanpaistia esim. höyrytetyn kukkakaalin kanssa.

Karjalanpaistilihat sisältävät possua ja nautaa

Sipulia ja valkosipulia

Porkkanat

Lihat paistettuna

Emerio-haudutuspata ja lihat

Sipulit ja lihat

Lisää katajanmarjat

Lisää pippurit

Lisätty liemi

Anna hautua