Seitan
Seitan on kasvisruoka, joka palkitsee ahkeraa valmistajaansa erinomaisella maulla ja lihanomaisella koostumuksella. Vaivaa pitää jonkin verran tämän ruokalajin eteen nähdä, mutta tätä voi myös pakastaa. Kannattaa ehdottomasti tehdä vähän isompi määrä kerralla, kun tämän ohjeen kimppuun käy.
Vinkki vege-ihmiseltä: Tämä on loistavaa esimerkiksi eväsretkellä sämpylän välissä, sillä tämä ei pahetu haaleassakaan olotilassa samalla tavalla kuin lihatuotteet. Tämähän on käytännössä katsoen leipää, joka muistuttaa lihaa.
Tämä mainio seitan-ohje on saatu vinkkinä Hullukaalin työkaverilta, jonka keittiössä ohje on hyväksi havaittu. Kiitos Jan ja Erika!
Seitanpaisti
Aineet:
1 dl säilöttyjä maissijyviä, jotka leikkaa tai möyhennä silpuksi/lähes soseeksi
0,5 dl tummaa soijakastiketta
0,5 rkl kasvisliemijauhetta
1 rkl sileää maapähkinävoita
0,5 rkl sokeria
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl chipotlekastiketta
1 rkl sinappia
0,5-1 rkl nestesavuaromia
0,5-1 rkl savupaprikajauhetta
0,5 rkl jauhettua korianteria
0,5 rkl valkosipulijauhetta
0,5 rkl jauhettua inkivääriä
0,5 rkl suolaa
0,5-1 rkl pippuria
ja
2,5 dl vettä
3,5-4 dl gluteenijauhoa
Liemi:
5,5 dl vettä
0,3 dl soijakastiketta
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl öljyä
suolaa
pippuria
TYÖVAIHEET:
1.) Sekoita keskenään kaikki muut paistin aineet, paitsi gluteenijauho. Sekoita tasaiseksi massaksi vaikkapa vatkaimella tai sauvasekoittimella.
2.) Sekoita joukkoon gluteenijauho puuhaarukalla. Sekoita kaikki yhteen tasaiseksi massaksi. Vaivaa taikinaa muutamien minuuttien ajan. Taikina on melkoisen joustavaa.
3.) Muotoile taikinasta pötkö, läpimitta arviolta noin 3 cm. Jätä lepäämään noin 20 minuutin ajaksi.
4.) Laita uuni lämpiämään noin 150-160 astetta.
5.) Valmista liemi: laita kattilaan kaikki aineet ja kiehauta.
6.) Kääri paisti pötkömäiseen pakettiin leivinpaperin avulla. Aseta pötkö uunivuokaan ja kaada liemi vuokaan. Lientä pitää olla sen verran runsaasti ja vuoka sen kokoinen, että liemi peittää pötkön.
7.) Kypsennä pötköä uunissa kunnes pötkö on jämäkän oloinen, mutta ei kovaa. Paistoaika voi vaihdella paljonkin. Noin 1,5 tuntia paistoaika voi olla ohjeellinen. Meillä kesti huomattavasti kauemmin. Uunista otettaessa pötkö ei saa olla löysää, mutta pitää varautua pötkön kiinteytymiseen vielä uunin jälkeenkin.
8.) Viipaloi jäähtynyt pötkö ohuehkoiksi viipaleiksi. Paista viipaleet paistinpannulla öljyssä. Käytä reilusti BBQ-kastiketta paistamisen yhteydessä viipaleiden päällä.
9.) Tarjoile kuumana esimerkiksi uunijuuresten kanssa.